De lente staat alweer bijna om de hoek, maar het lijkt ineens zo snel te gaan dat we toch eerst nog wat voorbereidingen moeten treffen. Bijvoorbeeld het klaarmaken van je tuin voor het voorjaar! Dit is een belangrijke en transformatieve tijd voor elke tuin, maar na de schade van de winter is het vaak handig om de boel een handje te helpen zodat alles optimaal groot kan groeien en bloeien. Ik heb de afgelopen dagen alles helemaal lente-klaar gemaakt, en kan niet wachten om de boel weer te zien groeien als kool!

Tref je voorbereidingen

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je al het gereedschap in huis hebt wat je nodig gaat hebben. Denk aan een heggenschaar, meer scharen en tangen, ijzerdraad, steunstokken maar ook bijvoorbeeld plantenbakken en potten. Begin in je tuin met wat je al hebt: probeer alle planten na de schade van de winter weer zo netjes mogelijk te maken. Dode bladeren en takken er netjes afhalen, de boel even mooi vegen. Het lijkt nu een rotklus omdat je er visueel gezien nog weinig voor terugkrijgt, maar zodra alles begint te groeien zul je jezelf dankbaar zijn! Zo hebben jouw plantjes straks als de zon weer schijnt alle ruimte om zo groot te groeien als ze maar kunnen. 

Wil je nog iets nieuws?

Daarna is het handig om even stil te staan bij hoe je je tuin verder voor ogen ziet. Misschien was hij vorig jaar al optimaal en is er alleen nog een beetje zonneschijn nodig om de boel perfect naar jouw wens te maken. Maar misschien heb je nog wel wat nieuwe ideetjes om het wat op te leuken. In dat laatste geval kun je verschillende ideeën gaan uitwerken, om te kijken wat het beste past in hoe jouw tuin er nu bij staat (of vorig jaar in de zomer toen alles nog mooi aan het bloeien was). Denk aan bijvoorbeeld een plantenklimrek voor aan dat lege stukje muur, een plantenbak met een hegje om een stuk terras te separeren, een nieuwe loungeset om extra van de zon te kunnen genieten – of simpelweg een mooie plant die je graag wil, die in je lente bloeit. 

Wanneer je weet wat je wil: maak een tripje naar het dichtsbijzijnde tuincentrum en sla je slag. Of het nou dat plantenklimrek is, een paar nieuwe potjes, een mooie nieuwe barbecue of juist een boom om te planten. Informeer wanneer en onder welke omstandigheden je planten het beste groeien, en zorg dat alles klaarstaat als de lente voor de deur staat!