Als ondernemer kan het zijn dat je behoorlijk wat onderweg bent. In eerste instantie gebruik je daar misschien wel je eigen auto voor. Toch wordt er steeds vaker aan je gevraagd waarom je geen auto op naam van de zaak laat zetten, dit is uiteindelijk toch veel voordeliger? In sommige gevallen is dat zeker het geval maar in andere gevallen ook zeker niet. Daarom is het goed als je voor jezelf alles op een rijtje zet. Waar ga je de auto voor gebruiken, wat is handig qua kosten, etc. Om je daar een beetje bij op weg te helpen hebben we hier een aantal punten voor je op een rijtje gezet.

Zakelijk of privégebruik

Een auto op naam van de zaak klinkt vaak heel leuk en aantrekkelijk maar is dit altijd het geval? Ja, als je de auto voor zakelijke doeleinde gebruikt. Nee, als je de voor privé doeleinden gebruikt. We leggen dit graag even aan je uit. Op het moment dat je veel onderweg bent voor je werk is een auto op naam van de zaak veel voordeliger. Alle kosten die je namelijk maakt zijn in zo’n geval voor je onderneming. Dit betekent dat je hier geen BTW over hoeft te betalen, sommige kosten zijn aftrekbaar. Daarnaast zet je ook de kosten voor aanschaf op naam van de zaak. Zo gaat er geen geld af van je privévermogen. Ga je de auto voor privéritten gebruiken? Dan krijg je te maken met bijtelling omdat het in dit geval niets te maken heeft met je onderneming. In zo’n geval is een auto op naam van de zaak niet voordeliger.

Kopen of leasen

Zit je er over na te denken om een auto te kopen? Dan moet je je afvragen of dit wel aantrekkelijk is op dit moment. Ook al staat de auto op naam van de zaak, er gaat toch ineens toch behoorlijk van geld van je rekening af. Geld dat je misschien wel nodig hebt om je onderneming draaiende te houden of belangrijke investeringen mee te doen. Heb je dit geld dat is dat uiteraard geen probleem maar heb je dit geld niet dan kan je er ook over nadenken om een auto te huren of te kopen. Tegenwoordig bestaat er zelfs shortlease, een combinatie tussen een auto huren en verkopen. Bij het leasen zit je vaak vast aan een langdurig contract, iets waar je misschien wel geen zin in hebt. Bij shortlease heb je dit niet. Je contract is maandelijks opzegbaar en biedt eigenlijk voordelen van zowel het huren als het leasen. Toch kan leasen op de lange termijn ook voordelig zijn, als zeker weet dat het goed gaat met je onderneming. Kortom, een hoop dingen die je bij jezelf moet afwegen en zeker iets om goed over na te denken.