De meest voorkomende – een wetenschappelijk bewezen – oplossing om gehoorverlies te behandelen is een gehoortoestel. Maar de mens is een creatief wezen. In de loop der jaren heeft men wel hele vreemde alternatieven gezocht om hun gehoorschade te genezen. Vanuit een wetenschappelijk onderzoek tot ‘hacks’. Dus luister aandachtig, hier wat gekke “oplossingen”.

Terug in de tijd

Het beroep audicien is misschien relatief jong, maar gehoorschade zelf is al eeuwenoud. Dokters hebben het op allerlei manieren proberen te genezen. Ook al hadden ze goede bedoelingen, hun methodes zijn inmiddels achterhaald en niet effectief.

Het verhaal van Beethoven

First up: Beethoven. Je weet wel, dat muzikale wonder? Toen Beethoven in zijn twintige jaren was, ervaarde hij iets wat we nu kennen als tinnitus, namelijk een ruis of piep in je oren. Vandaag de dag kan tinnitus worden behandeld met een gehoorapparaat, maar die optie was er voor Beethoven helaas nog niet. Hij reisde heel Europa rond, op zoek naar een dokter die hem kon helpen. De oplossingen waar zij mee kwamen, waren nogal bizar. Zo werd hem bijvoorbeeld aanbevolen om oordoppen van amandel olie te dragen, waardoor een elektrische stroom zou geleiden. Een andere dokter raadde aan om zichzelf volledig te isoleren, zodat zijn oren ‘tot rust zouden komen’. Gelukkig gaf Beethoven daar geen gehoor aan (pun intended), en bleef de geniale muziek maken waar de tot op de dag van vandaag van kunnen genieten.

Trillend apparaat

In de negentiende eeuw gebruikte men soms rare hulpmiddelen bedoeld om de zenuwen van het gehoor te stimuleren. Zo werd er bijvoorbeeld een groot, vibrerend apparaat in de gehoorgang gestopt. Het zag er niet alleen gek uit, het werkte ook niet.

Blaren

Ook het creëren van blaren werd gezien als oplossing voor gehoorverlies. Het kwam er op neer dat men door een bijtend goedje in de oren blaren maakte in het oor. De pus werd gezien als bewijs van aanwezige gifstoffen die uit het lichaam gehaald moesten worden.

Kunstmatig trommelvlies

Aan het einde van de negentiende eeuw werd een kunstmatig trommelvies als oplossing bedacht. Het idee was dat dit kleine apparaatje zou helpen met geluid resoneren in je gehoorgang. Echter waren ze niet effectief en heel pijnlijk om in je oor aan te brengen. Sommige werden namelijk van metaal gemaakt.

Zelfs vandaag de dag kom je nog vreemde methodes tegen om gehoorschade op te lossen als je even zoekt op het internet. Van hypnose, tot een gehoorpil, kaas (geen grapje) of huis-tuin-en-keuken gehoorapparaten. Ik denk dat ik toch zelf maar voor een audicien kies.