De centrale examens, ieder jaar opnieuw is het hele land ermee bezig. Iedereen kent wel iemand die dat jaar examen moet doen, en het komt altijd voluit in het nieuws. Voor de meesten begint dit pas rond eind april, als de eindexamens echt bijna voor de deur staan. Maar als jij dit jaar eindexamen doet, ben je waarschijnlijk op school en thuis al druk bezig met alle voorbereidingen. Schoolexamens, alvast beginnen met leren, planningen maken, alle puntjes op de i zetten en het 'gewone' schooljaar met goede cijfers afsluiten, zodat je een goede basis hebt voordat je met je examens begint. En zoals ze zeggen: een goed begin is het halve werk, dus we zetten hier alvast de beste tips onder elkaar.

Zet alles op een rijtje

Of je nu van nature stressvol bent aangelegd of juist helemaal niet, goed voorbereid zijn is voor iets als een eindexamen natuurlijk voor iedereen belangrijk. Misschien gaat een ander er met een heel makkelijk gevoel in, maar ben jij nogal overweldigd door alles wat er gebeurt en hou je het allemaal even niet meer bij. Begin nu dus alvast met alles goed uit te stippelen. De cijfers die je tot nu toe hebt gehaald, wat die zeggen over welke vakken je je wel of niet zorgen over hoeft te maken. Welke stof er op het examen zal komen en welke niet, hoe dit overeenkomt met voorgaande jaren en wat er juist afwijkt. Zorg voor orde en rust in je hoofd, zodat je met een zeker gevoel kan beginnen met voorbereiden! 

Bereid je goed voor

Dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen, maar het is belangrijk dat je op tijd begint en goed leert voor je eindexamen. Ook als je normaal het liefst wacht tot het laatste moment – wees eerlijk, je wil waarschijnlijk zo snel mogelijk van school al zijn en aan een leuke studie beginnen. Dus als je nu even doorbikkelt, komt het straks allemaal goed! Heb je moeite met leren? Misschien is examentraining dan wat voor jou. Mijn examentraining havo heeft me destijds enorm geholpen. Thuis probeerde ik wel te leren, maar stelde ik het toch steeds weer uit. Met een examentraining moet je fysiek ergens naartoe waar geen afleidingen zijn, en weet je dus zeker dat je echt even tijd kan stoppen in je examen voorbereidingen. Alle stof die terug zal komen op het exame wordt nagelopen, je kunt oefenopdrachten doen en vragen stellen. Perfect dus als je zelf moeite hebt met leren, maar handig voor iedereen!